Cserépedényben főtt kakas gombával, szalonnával
Hozzávalók:
1 db kakas
5-6 nagyobb fej vöröshagyma
kolozsvári szalonna
zsír
őrölt pirospaparika
só
őrölt bors
őrölt kömény
kettő gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
paprika
paradicsom
laskagomba
csiperkegomba
szekfűszeg
Elkészítés:
A hagymát és a kolozsvári szalonnát felkockázzuk, zsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, vízzel felöntve elkészítjük a pörköltalapot. Ezután a pörkölt alapot, az átmosott és darabolt kakas elemekkel a cserépedénybe helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel áthintjük és belerakjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket is. Majd hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, a friss petrezselyemzöldet és felöntjük meleg vízzel. Kemencében közel 4 órán át főzzük. Mielőtt kész, az előtt kb fél órával adjuk hozzá a gombákat.
Tálaláskor tejföllel megbolondítható.
Recept: Simonné gasztroságai: http://gasztrosagok.cafeblog.hu/2017/09/04/gombakkal-szalonnaval-fott-kakas-nadudvari-cserepedenyben/